Kun je een kunststof aanrechtblad verven?
01 november 2021 

Kun je een kunststof aanrechtblad verven?

Het korte antwoord is ja en nee. Bij een deel van de kunststof blijft de verf namelijk niet zitten. Voor de types polypropeen en polytheen is dit het geval. Dit type kunststof wordt in aanrechtbladen weinig toegepast, dat biedt dus mogelijkheden.

Is het makkelijk?

Nee, waarschijnlijk wil je zelf aan de slag gaan met het opknappen van je keuken/ aanrechtblad. Zeker wanneer je dit voor de eerste keer doet is het niet eenvoudig en behoorlijk tijdrovend. Goedkoop is het ook niet direct. Waarschijnlijk moet je namelijk heel veel spullen voor die specifieke klus aanschaffen. Natuurlijk is het wel altijd goedkoper dan een nieuw aanrechtblad.

Kunststof aanrechtblad voorbereiden

Zoals heel vaak geldt, de voorbereiding is het belangrijkste. Voordat je het kunststof aanrechtblad kunt verven moet deze allereerst goed ontvet worden. Gebruik hiervoor een goede ontvetter of een allesreiniger. Vervolgens kun je gaan starten met het schuurwerk om de verf überhaupt te laten hechten. Vaak een vervelende klus, maar toch echt belangrijk om goed uit te voeren om het gewenste eindresultaat te behalen.

keuken-ontvetten-schoonmaken

Nadat je het complete aanrecht opgeschuurd hebt is belangrijk om deze opnieuw goed stofvrij te maken. Vervolgens kun je de primer, een speciale grondverf welke voor de hechting van de verf zorgt, aanbrengen op het aanrecht. Een multi-primer, verkrijgbaar in de bouwmarkten is hiervoor vaak het juiste gereedschap.

De verf aanbrengen

keuken-aanrechtblad-verven

Na het schoonmaken, schuren en primeren komt het ‘leukste’ gedeelte. Het verven van het aanrecht. Echter, denk hier niet te makkelijk over. Je aanrecht krijgt door de tijd heen veel te verduren. Daarom moet de verf hittebestendig zijn en dient het water/ schoonmaakmiddelen goed te kunnen verdragen. Acrylverf met Polyurethaan in de verf is waarschijnlijk de beste verf die je hiervoor kunt gebruiken. Deze laatste stof zorgt ervoor dat de verf intact blijft gedurende de levensduur van het aanrecht.

Blanke lak

Als laatste is het goed om de verf nog eens extra te beschermen. Dit kun je doen door er een blanke lak overheen aan te brengen. Dit wordt ook wel vernis genoemd. Deze lak hard erg uit waardoor de verf beter bestendig is tegen krassen en vocht van buitenaf. Blank lak op waterbasis is hiervoor het beste.

Tip: Bij gebruik van een spuitbare blanke lak alles in de nabije omgeving goed afdekken. De spuitnevel komt namelijk overal terecht. Dat wil je absoluut niet!

Aanrechtblad verven vs wrappen

Is het verven van je aanrechtblad dan de enige optie? Nee. Wrappen, ofwel de keuken inpakken met een folie is de andere optie. Voordeel van het wrappen van je aanrechtblad is dat dit een stuk minder arbeidsintensief is. Dit komt omdat het slechts een kwestie is van ontvetten en wrappen maar. In tegenstelling tot het verfen waarbij de extra handelingen schuurwerk, dubbel schoonmaakwerk, aanbrengen van grondlaag en vernis bedragen.

Waarom zou je de keuken dan niet wrappen?

Wrappen is een bijzondere techniek. De folie waarmee wordt gewerkt is niet eenvoudig om snel onder de knie te krijgen. En fouten maken wil je niet bij de, behoorlijk prijzige, wrapping folie.

Je keuken laten wrappen door een expert is het alternatief. Voordeel hierbij is dat je, behalve het uitkiezen van de juiste kleur, geen omkijken hieraan hebt. Nadeel is dat de kosten van een gewrapt aanrechtblad mogelijk hoger kunnen uitvallen. Al valt dat, met een prijs van circa 250,- a 350,- euro te overzien, zeker wanneer je bij het verven al het materiaal nog nieuw moet aanschaffen.

Zijn er dan verder nog verschillen tussen het wrappen en verven? Jazeker. Wrapping biedt nóg meer mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld houtmotieven met voelbare nerven of een marmer look folie. Dit is bij het verven van je aanrechtblad niet mogelijk. Daarentegen, wrapping is tijdelijk (circa 10 jaar) en een geverfd aanrechtblad ‘voor altijd’. Al is de kans groot dat je binnen de komende 10 jaar wel weer wat nieuws wilt.

Aanrechtblad wrappen

Marmer look aanrechtblad keuken wrappen

Bij KitchenMakeover zijn wij al jaren gespecialiseerd in het wrappen van keukens. Zoals ook bovenstaande aanrechtblad volledig gewrapt is door ons. Dus ook bij het wrappen van jouw aanrechtblad kunnen wij jouw volledig ontzorgen. Bij interesse kun je hiervoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Dan voorzien wij je graag van een offerte op maat en adviseren we graag bij het kiezen van de juiste kleur(en).

Over de schrijver
Reactie plaatsen