Folie keukendeurtjes laat los? Zo kun je dit repareren
10 november 2021 

Folie keukendeurtjes laat los? Zo kun je dit repareren

Last van folie op keukendeurtjes die aan het loslaten is? Vervelend! Het is helaas iets dat wij vaak voorbij zien komen. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om dit probleem te kunnen verhelpen. In deze blog vertellen wij je hoe…

Schade inventariseren…

Voordat je begint met het repareren is het belangrijk om in kaart te brengen hoe erg de schade is. Is het op een andere manier nog te verhelpen of is het verloren zaak? Bij folie die op het middelste gedeelte van de keukenkastjes loslaat is er vaak geen beginnen meer aan. Het verwijderen van het origineel van de folie is dan eigenlijk de enige oplossing.

Schade keuken inventarisseren

Heb je nu schade op slechts 1 van de kastjes (gebeurt vaak rondom de vaatwasser) dan is het raadzaam om enkel deze folie te verwijderen. Zeker wanneer je verwacht dat de rest van de kastjes in goede conditie blijven.

Bij loslatende folie op de randen van de keukenkastjes kan een MDF-primer nog een oplossing bieden om alsnog de folie weer terug te laten plakken. Onze ervaring is dat dit in de 9 van de 10 gevallen helaas niet meer lukt.

Hebben de keukendeurtjes, naast de loslatende folie, verder ook nog last van andere schades. Dan is het raadzaam om uit te kijken naar nieuwe keukendeurtjes of zelfs een nieuwe keuken. Verven en wrappen, de twee oplossingen op het gebied van uiterlijk herstel aan de keukendeurtjes kunnen namelijk geen oplossing bieden tegen ingedeukte kastjes.

Keukendeurtjes wrappen of verven?

Nadat je de schade hebt geïnventariseerd is het tijd voor de volgende stap. Dat is het bepalen hoe je de keukendeurtjes gaat (laten) opknappen. Wrappen en verven zijn daarin de meeste vooraanstaande opties. Wrappen is het aanbrengen van folie op de keukenkastjes en verven spreekt voor zich. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Grootste voordelen voor het wrappen zijn de mogelijkheden. Er bestaan namelijk talloze hoeveelheden kleuren maar ook houtlooks, marmer folies, betonlooks en zelfs leer folies. Allemaal met een realistisch voel- en zichtbaar structuur. Daarnaast zijn de relatieve betaalbaarheid ten opzichte van het verven en de bestendigheid tegen schade twee aanzienlijke voordelen

Voor het verven is het grootste voordeel dat het eventueel mogelijk is om zelf te doen. Wat betreft de levensduur ontlopen een gewrapte keuken en een geverfde keuken elkaar niet veel. Grootste verschil is dat de verf niet meer verwijderbaar is, waar de gewrapte folie op keukendeurtjes dit wel is.

Loslatende folie op keukendeurtjes verwijderen

Loslatende folie keuken verwijderen

Nadat je hebt gekozen voor welke manier je gaat betreft het opknappen van de keukendeurtjes kun je loslatende folie van de keukenkastjes verwijderen. Bij de ene keuken gaat dit gemakkelijk en ben je binnen een paar minuten klaar. Bij sommige keukens kan het ook veel langer duren tot zelfs een paar uur. Een warme föhn kan mogelijk helpen bij het verwijderen van de originele folie.

De volgende werkzaamheden zijn met name afhankelijk van de keuze of de keukenkastjes gewrapt of gevergd gaan worden. Wanneer de kastjes gevergd worden zal begonnen worden met schoonmaken, afplakken, schuren, schoonmaken en primeren.

Bij het wrappen zijn de werkzaamheden gemakkelijker. Er wordt begonnen met het aanbrengen van primer en daarna kort schoongemaakt. De werkzaamheden vooraf leveren dus een hoop tijdwinst (scheelt kosten) op.

Opknappen van de keukendeurtjes

Wanneer je de keukendeurtjes zelf zou verven kun je daar na het drogen van de primer mee beginnen. Vaak ben je dan al wel 1 à 2 dagen verder voordat je hieraan toekomt. Een weekendklus is het dus niet direct. Gedurende het verven is het belangrijk dat de verf goed kan drogen. Het mag zich dus niet in een vochtige omgeving verkeren. Het liefste een ruimte op kamertemperatuur. Mogelijk heb je twee lagen verf nodig voor het beste resultaat.

Wanneer de keuken gewrapt wordt heb je niet te maken met een droogtijd van de verf. Aangezien de folie geen verfafdrukken of geuren achterlaat is wrappen in de eigen huiskamer al mogelijk. Ook wij wrappen vaak de keuken op locatie. Omdat de meeste keukens vaak in 1 werkdag compleet gewrapt worden ondervind je hierdoor geen hinder van missende keukendeurtjes.

Levensduur

Om de levensduur van de verf te verlengen kan er het best na het verven nog een extra laag vernis over de verf aangebracht worden. Dit beschermt de verf tegen vocht, vuil en directe schade.

De wrapping folie is uit zichzelf al krasbestendig en niet gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals vocht en vuil. Hierbij hoeft er dus niets meer gedaan te worden aan de keuken behalve ervan genieten ;-)

Levensduur van beide opties bedraagt voor beide zo’n 7-12 jaar. Alhoewel dit met goed onderhoud voor zowel het verven als bij de wrapping te verlengen is. Grootste verschil is dat de verf niet te verwijderen is terwijl dit wel geldt voor de vinyl wrap folie. Dit kan voor zowel een voordeel als een nadeel worden aangezien.

Weet jij het al?

Hopelijk heb je iets opgestoken na het lezen van deze blog en kun je makkelijker een overweging maken in het proces van je keuken opknappen. Ben je geïnteresseerd in het laten wrappen van je keuken?

Wij vertellen je graag vrijblijvend over alle mogelijkheden die het wrappen met zich meebrengen voor jouw keuken. Laat onderstaand je contactgegevens achter en wij nemen binnen 48 uur contact met je op.

Over de schrijver
Anna
Door

Anna

op 15 Apr 2022

Even een check doen op spelling. Verfen staat er nu meermaals in.

Reactie plaatsen