Last van loslatende folie op keukenkastjes? Dit is de oplossing!
12 oktober 2021 

Last van loslatende folie op keukenkastjes? Dit is de oplossing!

Loslatende folie op je keukenkastjes, niets is er vervelender dan deze schade aan je interieur. De keuken is tenslotte het gedeelte in je woning waar je dagelijks veel tijd doorbrengt. Het bereiden van je ontbijt, het avondmaal. Daar gaan al snel één of meerdere uren in zitten. Een keuken waarbij de folie op de keukenkastjes loslaat is dan erg vervelend/ storend.

In deze blog behandelen wij daarom zowel de oorzaken als de mogelijke oplossingen voor jouw probleem.

Waarom er folie op jouw keukenkastjes zit

Wellicht was je bij aankoop in de veronderstelling dat de houtlook keukenkastje ook echt van hout waren. Best begrijpelijk, maar toch is dat 9 van de 10 keer niet het geval. Hout is duur, zwaar en maakt het dus moeilijker om te betalen. Niet voor niets waarom de houten ‘op maat’ keukens bestaan van 50.000, – euro of meer. Omdat hout dus onpraktisch en duur is, zijn de MDF platen met daarop folie als alternatief gekomen. Een alternatief welke massaal wordt aangeboden door de verschillende keuken giganten.

MDF is een namelijk een goedkopere houtsoort welke bestaat uit samengeperste houtvezels met als bindmiddel hars. Voordeel van dit houtsoort is dus de prijs en het feit dat het laag in gewicht is. Dit maakt het erg praktisch. Deze platen worden vervolgens overgetrokken met een laag folie in kleur. Omdat deze folies voor keukens zo geëvalueerd zijn kun je er allerlei looks, dus ook de houtlook, mee creëren. Maar ook andere kleuren zijn voor fabrikanten eenvoudig te realiseren zonder dat er met verf of lak gewerkt moet worden.

Waarom laat folie op keukenkastjes los?


Dus zowel voor jezelf (vooral je portemonnee) en de fabrikanten zijn MDF platen met folie beter. Toch heeft deze folie ook een keerzijde. Welke wij in de praktijk vaak tegenkomen. Dat zijn beschadigde en/of loslatende folie op de keukenkastjes. Het loslaten begint vaak met een kleine luchtbel en vormt door de jaren heen vaak een steeds groter probleem. Dit kan zich uitten in afgebrokkelde stukken folie, grote luchtbellen en loslatende folie op de keukenkastjes. Vaak wanneer de eerste tekenen aan de wand een feit zijn is het lastig het tij nog te keren. Toch proberen is altijd de moeite waard. Daarom onderstaand 4 mogelijke oorzaken die kunnen bijdragen aan loslaten folie op keukenkastjes. Hopelijk kun jij hier alvast iets mee.

Gaat het om een fabrieksfout?

Krijg je al snel na de aanschaf van de keuken last van loslatende folie, luchtbellen of andere schades. Neem dan contact op met de verkopende partij. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan nog garantie op de keuken. Zeker tot 2 jaar na de aankoop van keuken is deze rechtsgeldig. En wellicht dat je met de fabrikant/ verkopende partij een langere garantie bent overeengekomen.

Vocht in je huis

De vochtigheid in je huis heeft invloed op de staat van je keuken en dan met name op de folie op de keukenkastjes. Natuurlijk hoort een keuken tegen vochtigheid of morsend waterbestendig te horen zijn. Je moet tenslotte prettig kunnen koken zonder dat je overal op moet letten. Daarnaast is vocht natuurlijk in ieder huis aanwezig. Het grote probleem wordt vooral veroorzaakt wanneer er langdurig een hoge mate van vocht in je huis aanwezig is. Te herkennen aan bijvoorbeeld de ramen in het huis welke snel beslaan.

Wanneer de vochtigheid eenmaal onder en in de folie is getrokken kun je vaak niet veel meer aan het probleem doen. Probeer dit dus in de gaten te houden en te controleren.

Vrijkomend lucht in het MDF

Zoals in de inleiding al aangegeven worden de MDF platen, waar de folie omheen getrokken wordt, in elkaar geperst. De houtvezels worden onder hoge druk met hars in rap tempo in verschillende fabrieken geproduceerd. Steekproefsgewijs zal daar controle zijn. Maar in tegenstelling tot een handgemaakte keuken zal niet ieder keukenkastje gecontroleerd worden. Met als gevolg dat het voor kan komen dat er in een later stadium lucht uit de MDF platen ontsnapt. Wanneer de folie dan al om de MDF platen is getrokken zullen er dus luchtbellen ontstaan. Wat een oorzaak kan zijn van loslatende folie op keukenkastjes.

Warmte en kou invloeden

Hout in combinatie met grote temperatuurverschillen, dat is geen goede combinatie. Wellicht dat je het herkent aan je houten of laminaat vloer welke constant in beweging is. Dit gebeurt, minder goed zichtbaar, ook bij de MDF platen van je keukenkastjes. Doordat de keukenkastjes in en uit elkaar zetten ontstaat er ruimte tussen de folie en kastjes. Wanneer de folie minder goed rekbaar is dan keukenkastjes zal de folie beginnen met loslaten. Iets dat in de loop der jaren steeds meer zal verergeren. Met als gevolg opnieuw loslatende folie op de keukenkastjes. De kachel niet te veel laten stoken in de winter dus 😉

De oplossingen

Maar goed, nu is het probleem inmiddels al erg vaak aangestipt. Tijd om met oplossingen te komen. En die zijn er gelukkig wel degelijk. Wij hebben één eenvoudig doe-het-zelf oplossing en een grotere oplossing.

Laten wrappen van je keuken

De oplossing welke wij, als Kitchen Make Over bieden tegen loslatende folie op keukendeurtjes is het laten wrappen van dezelfde kastjes. Wrappen is een oplossing waarmee met (een andere soort) folie kastjes gewrapt/ ingepakt kunnen worden. Dit is een folie welke met de hand wordt aangebracht, rekbaar is en daarmee beter bestendig tegen andere invloeden.

Daarbij kun je jouw keuken weer een geheel nieuwe look meegeven. Alsof de keuken nieuw is. Te zien aan de vele keukens onderstaand zichtbaar welke wij al aan ons portfolio hebben mogen toevoegen. Waaronder dus ook vele keukens waarbij de loslatende folie op de keukenkastjes een doorn in het oog van de eigenaren was.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het wrappen voor jouw keuken? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lijmen

Mocht het laten wrappen van de keuken je wellicht nog een stap te ver zijn. Wellicht dat het verlijmen van de kastjes je nog een oplossing kan bieden. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een speciale MDF-primer. Uiteraard mag je ook hiervoor gerust contact met ons opnemen, wij adviseren graag. Iedereen verdient tenslotte het maximale woongenot.

Loslatende folie op je keukenkastjes verleden tijd?

Ik hoop dat je ik middels deze blog verder hebben kunnen om in eerste instantie de loslatende folie te voorkomen. Mocht het dan toch al zo ver zijn gekomen en is de fabrieksgarantie al achter de rug, dan bieden wij graag hulp onze oplossing.

Neem daarvoor hier contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen