Waarom je keuken wrappen? Bekijk voordelen vs nadelen
08 november 2021 

Waarom je keuken wrappen? Bekijk voordelen vs nadelen

Je keuken wrappen, je keuken verfen of toch helemaal een nieuwe keuken? Een keuze waar je best wel even over na wilt denken. De keuken is namelijk vaak een behoorlijk belangrijk onderdeel van de woonkamer.

Daarom neem ik je in deze blog mee in de voor- en nadelen van het (laten) wrappen van je keuken.

Waar komt het wrappen vandaan?

Het wrappen is een relatief nieuwe techniek welke zo’n 30 jaar geleden in Duitsland is uitgevonden. Om te voorkomen dat alle tweedehands taxi’s verkocht werden in dezelfde gele kleur, en daardoor veel van hun waarde verloren, werden keukens nieuw vanuit de dealer gewrapt. Ofwel, er werd een folie over de taxi heen gelegd waardoor het origineel van de auto zwart of wit kon zijn. Een kleur welke veel beter verkoopt.

Kort daarna heeft de folie, met daarachter een aantal grote fabrikanten, zichzelf razendsnel ontwikkeld. Bedrijven als 3M en Avery Denison zette hier hun tanden in met als gevolg dat er nu ruim 30 jaar later een top product staat.

houttint-folie-met-nerf-bewerktKrasbestendige houtlook folie

De folies zijn tegenwoordig zo geavanceerd dat deze zelfs krasbestendig is, er voel- en zichtbare motieven in de folie zitten en het in gigantisch veel kleuren verkrijgbaar is. Denk hierbij aan houtlook, betonlook, marmer en nog talloze varianten hiervan. Mede hierdoor is het keuken wrappen aan een ijzersterke opmars bezig, ondanks de nog beperkte naamsbekendheid.

Standaard folie vs wrapping folie

Mogelijk heb je er nu al last van. De originele folie op je keukendeurtjes welke aan het los laten is. Wij zien dit in ieder geval heel erg vaak voorbij komen. Is dit dan dezelfde folie als wrapping?

Nee. Zoals je je kunt voorstellen worden keukens kant en klaar in grote fabrieken klaargemaakt. Alles moet daarbij zo efficiënt en snel mogelijk zo wordt dus ook de folie automatisch om de kastjes heen gefabriceerd.

Wrapping folie is een andere folie. Het grote verschil is dat wrapping folie verder ontwikkeld is, mede dankzij zijn geavanceerde luchtkanalen. Omdat het vereist is om de folie met de hand aan te brengen gebruiken fabrieken dit daarom niet.

Hoe werkt het keuken wrappen?

Zoals gezegd wordt er bij het wrappen van de keuken gebruik gemaakt van een wrapping folie. Wanneer de originele folie van de keuken aan het loslaten is of op een andere manier niet meer in de juiste staat is, wordt deze als eerste verwijderd. Zo wordt ervoor gezorgd dat er met een strakke basis begonnen kan worden.


Wanneer de folie verwijderd is wordt de kastjes vaak als eerste nog voorzien van een primer. Omdat de meeste kastjes van MDF gemaakt zijn is dit nodig om de juiste hechting met de folie te kunnen garanderen. Wanneer het origineel van de keuken nog in goede staat is, is dit niet nodig en kan er direct gestart worden met het wrappen ervan. Natuurlijk is goed schoonmaken en ontvetten nog wel belangrijk om te doen. Vuiltjes en stofjes zijn namelijk snel zichtbaar onder de folie, dat wil je absoluut niet!

Afhankelijk van het type kastje wordt de manier van wrappen bepaald. Enerzijds om de duurzaamheid te kunnen garanderen, aan de andere kant om het best mogelijke resultaat te kunnen realiseren. Een gewrapte keuken, inclusief aanrechtblad kan er dan vervolgens uitzien zoals onderstaande afbeelding.


Wat zijn de kosten?

De kosten voor het laten wrappen van je keuken kunnen heel erg variëren. De opbouw van de kosten bestaat grotendeels uit de materiaalkosten en de arbeidskosten. Het formaat van de keuken speelt dus een grote rol in het bepalen van de kosten. Hierdoor kunnen de kosten uiteenlopen van 450,- euro tot en met zo’n 2500,- euro.

Benieuwd naar een exacte prijsindicatie voor jouw keuken? Klik hier om onze test te doen en binnen 1 minuut weet je het al!

Voordelen vs nadelen

Terug naar waar het om draait in deze blog. De voor- en nadelen van een gewrapte keuken. We vergelijken het wrappen met de enige twee andere alternatieven voor een keuken transformatie, het verfen van een keuken en kopen van een nieuwe keuken.

Onderstaand volgt een overzicht met de voordelen van een gewrapte keuken:

Betaalbaar

Voor iedereen prettig natuurlijk, het laten wrappen van je keuken is behoorlijk betaalbaar. De prijzen liggen grofweg tussen de 450,- en 2500,- euro. Waarvoor je dus het uiterlijk van een nieuwe keuken ontvangt. Het verfen/ spuiten ligt daar vaak zo’n 30% boven, mede door het schuurwerk dat vooraf gedaan dient te worden. Een nieuwe keuken is, logischerwijs, nog veel duurder.

Snelle oplossing

Binnen 1 werkdag een compleet nieuwe keuken. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar het is toch echt mogelijk. Wanneer het om een erg grote keuken gaat kan het ook 2-3 werkdagen duren, maar langer toch echt. Daaraan toegevoegd, heb je gedurende het wrappen geen last van verf luchten, stof van het schuren of andere ongemakken.

Minder schade gevoelig

Zoals eerder in deze blog al behandeld heeft de wrapping folie zichzelf de laatste jaren gigantisch ontwikkeld. Waardoor er inmiddels ook een ruim assortiment aan krasbestendige folies bestaat. Dit maakt deze folies uitermate geschikt voor het gebruik in de keuken. Waar de verf snel kan afbreken bij valschade, is dat bij folie niet het geval.

Herstelbaar

Mocht er dan toch schade plaatsvinden dan is een gewrapte keuken eenvoudig te herstellen. De gehele keuken hoeft niet opnieuw gewrapt te worden om kleurverschil etc. te voorkomen. Maximaal 1 kastje zal opnieuw gedaan hoeven te worden, maar meestal is het zelfs al eenvoudiger opgelost.

Keuze in kleuren

Houtlook, betonlook, marmer en zelfs een realistische leer structuur. De keuze in kleuren en verschillende soorten folies is daadwerkelijk onbeperkt. Zelfs folies waarvan een zicht- en voelbare structuur bestaat. Hierdoor gaat visite en ander bezoek aan huis nooit herkennen dat jij een gewrapte keuken hebt.

Nadelen gewrapte keuken

Van echte nadelen kan er eigenlijk niet direct gesproken worden. Verschil met de geverfde keuken is dat verf ‘voor altijd’ is. Of nou ja, je kunt het niet meer verwijderen in ieder geval. Voor wrapfolie geldt dit niet. Het is weer te verwijderen. Echter bedraagt de levensduur van de folie inmiddels minstens 7 jaar en vaak zelfs langer (12 jaar). Waarbij dit met goed onderhoud nog verder opgerekt kan worden. De investering op jaarbasis is daarmee verwaarloosbaar.

Tenzij je de grote hoeveelheid aan kleurkeuze als nadeel ervaart, keuzestress ;-), bestaan er verder geen nadelen.

Geïnteresseerd om je keuken te laten wrappen?

 Ben je geinteresseerd om je keuken gewrapt te laten krijgen? Dan ben je bij Kitchen Makeover aan het juiste adres. Al jarenlang specialiseren wij ons op het wrappen van keuken, aanrechtbladen en alles rondom de keuken. Waarbij persoonlijke aandacht een van onze kernwaarden is om jou zo goed mogelijk te helpen met aan een super strak resultaat.

Een op maat gemaakte 3D configuratie (gemaakt op basis van jouw keuken/ woonsituatie) behoort daarbij tot de mogelijkheden. Dit maakt het uitkiezen van de juiste kleuren een stuk eenvoudiger en voorkomt dat je achteraf toch iets anders had gewild.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem middels onderstaand contactformulier vrijblijvend contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen